KANDYDOZA PRZEWODU POKARMOWEGO
PROBLEMY ZDROWOTNE
Drożdżaki stanowią jeden ze składników fizjologicznej flory jelitowej człowieka, żyją w równowadze z bakteriami, biorą udział w trawieniu pokarmów. Problem zaczyna się wówczas, gdy w jelicie zaczyna brakować pożytecznych bakterii. Doprowadza to do zaburzenia stanu równowagi między drobnoustrojami, grzyb namnaża się w sposób niekontrolowany, tworząc ogromne kolonie. Kandydoza to ogólne określenie dla zakażeń wywołanych przez grzyby z rodzaju Candida. Gatunek , który najczęściej wywołuje kandydozę to Candida albicans. Grzyb ten potrafi wytwarzać biofilm, który stwarza bardzo dobre warunki dla jego wzrostu i przeżycia. Do zakażenia dochodzi zwykle w przypadku upośledzenia odporności i zaburzenia składu flory przewodu pokarmowego.
Należy pamiętać, że kandydoza dotyczy przede wszystkim naszego przewodu pokarmowego, a my widzimy jej zewnętrzne oznaki pod postacią grzybicy pochwy, paznokci, skóry.
Przyczyny
Kuracje antybiotykowe, inwazyjne zabiegi, immunosupresja, współczesna dieta, nadmierne spożycie cukrów, praca w wilgotnych pomieszczeniach, konserwanty w pożywieniu powodują, że dobra flora bakteryjna ginie, Candida zaczyna dominować. Przedłużona antybiotykoterapia umożliwia nadmierny wzrost drożdżaków oraz ich szerzenie się drogą krwionośną po całym organizmie.
Objawy kandydozy to:
- wzdęcia
- nadmierną ilość gazów
- nudności
- zaparcia
- biegunki
- osłabienie
- zaburzenia snu
- uczucie przewlekłego zmęczenia
- trudności w zapamiętywaiu
- depresja
- stany lękowe
- zaburzenia koncentracji
- wahania nastroju
- bóle głowy
- migrena
- bóle mięśni
- nawracające stany zapalne dróg oddechowych
- nawracające stany zapalne układu moczowego
- zapalenie pochwy
- zapalenie jajników
- upławy
- wyprysk w okolicy odbytu
Jeżeli dochodzi do rozwoju kandydozy należy poszukiwać zaburzeń w funkcjonowaniu układu immunologicznego i ekosystemu jelitowego. Bilans Biologiczny odgrywa tu ogromna rolę, pozwala ocenić równowagę immunologiczną, stan zapalny i zaburzenia przepuszczalności błony śluzowej jelit, a także na dokładną ilościową ocenę kolonii Candidy w kale. Odpowiednio dobrane probiotyki o działaniu przeciwgrzybiczym i przeciwzapalnym pozwalają poprawić funkcję śluzówki jelitowej, i przywracać równowagę mikroflory.