ŻYWIENIE DZIECI

DIETETYKA FUNKCJONALNA

Preveneo - Dietetyka funkcjonalna - Leczenie nadwagi i otyłości

NIEDOBÓR MASY CIAŁA

Niedobór masy ciała u dzieci to problem równie częsty jak nadwaga. Związany jest najczęściej ze złym wchłanianiem substancji odżywczych w jelicie, z wybiórczością jedzenia oraz współistnieniem nietolerancji pokarmowych u dziecka.

Warto przeprowadzić wnikliwą diagnostyke aby znaleść przyczynę problemu. Zaburzenia wchłaniania często są pochodną dysfunkcji bariety jelitowej. W badaniach nalezy ocenić florę jelitową, ocenić funkcjonalność błony śluzowej jelita oraz oznaczyć alergie i nietolerancje pokarmowe, które czasem nie dajac objawów zewnętrznych prowokują stan zapalny w jelicie.

NADWAGA U DZIECI

co 5 dziecko w Polsce ma nadwagę!                          

Światowa Organizacja Zdrowia WHO alarmuje o rosnącym problemie z utrzymaniem prawidłowej masy ciała u dzieci w krajach wysokorozwiniętych. Polskie dzieci znajdują się w czołówce. Problem z nadwagą od wczesnego dzieciństwa jest przyczyną rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, nadciśnienie, miażdżyca czy zespól polimetaboliczny. W przypadku otyłości u dziecka, proces normalizacji wagi musi przebiegać zawsze pod okiem specjalisty.

? Co zrobić aby ochronić dziecko przed problemami zdrowotnymi w późniejszym wieku?

Wiadomo, że organizm dziecka w okresie rozwoju i intensywnej nauki, wymaga dostarczania ogromnych ilości substancji odżywczych: witamin, mikroelementów, aminokwasów, kwasów omega-3…

? Jak zatem żywić dziecko i jak z nim postępować, kiedy niepokoi nas pojawiająca się nadwaga lub niedobór  masy ciała

DYSBIOZA JELITOWA I PÓŹNE NIETOLERANCJE POKARMOWE

Często przyczyną zaburzeń metabolizmu jest nieprawidłowa flora jelitowa i dysfunkcja bariery śluzówkowej jelita. Pojawiające się alergie i nietolerancje pokarmowe stymulują stan zapalny, zarówno na poziomie jelit jak i w tkankach obwodowych prowadząc do rozwoju insulino oporności.

Trzeba wiedzieć, że symptomy opóźnionej alergii i nietolerancji pokarmowej występują nawet do 3  dni po spożyciu drażniącego pokarmu, dlatego ich zaobserwowanie jej jest praktycznie niemożliwe. Objawy bywają przeróżne i zmieniają się z wiekiem ( kolki noworodków, atopowa skóra, zmiany trądzikowe, bóle stawów, migreny, czy różne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego) .

Nieprawidłowa – nadmierna reakcja układu immunologicznego na spożyty pokarm kreuje powstanie stanu zapalnego, który u dzieci może powodować:

  • nadwagę lub otyłość (pomimo racjonalnej diety!)
  • niedobory masy ciała i wzrostu
  • problemy z układem pokarmowym: bóle brzucha, zaparcia, biegunki, wzdęcia,
  • nawracające infekcje układu oddechowego,
  • objawy alergiczne ( AZS, pokrzywki, świąd skóry, obrzęki śluzówek zatok i nosa)
  • przewlekłe zmęczenie, problemy z pamięcią i koncentracją
  • rozdrażnienie, nadpobudliwość
  • bóle i zawroty głowy.

Podejście do terapii żywieniowej musi być kompleksowe i  wielospecjalistyczne i nie może być nigdy oparte o restrykcyjne diety niskokaloryczne. Indywidualnie dobrana dieta musi zapewniać optymalne dostarczanie niezbędnych składników odżywczych, uwzględniać  ogólny stan zdrowia, codzienna aktywność umysłową i fizyczną a także upodobania żywieniowe dziecka.

Skorzystaj z pomocy specjalistów i dowiedz się jak możesz pomóc swojemu dziecku!

Nie zawsze przyczyną nadwagi jest nieracjonalna dieta !!!

nadmierna aktywacja układu immunologicznego przez alergeny pokarmowe, endotoksyny bakterii jelitowych  prowadzi do powstania stanu zapalnego, zarówno na poziomie jelit jak i w tkankach obwodowych prowadząc do rozwoju insulino oporności, nadwagi i zespołu polimetabolicznego

ŹRÓDŁA PROBLEMÓW Z NADWAGĄ   –  DIAGNOSTYKA

OPÓŹNIONE ALERGIE I NIETOLERANCJE POKARMOWE

Nieprawidłowa reakcja układu immunologicznego na niektóre pokarmowe prowadzi do powstania stanu zapalnego w tkankach zaburzając procesy metaboliczne. Należy pamiętać, że symptomy opóźnionej alergii i nietolerancji pokarmowej występują nawet do 3  dni po spożyciu drażniącego pokarmu, dlatego ich zaobserwowanie jej jest praktycznie niemożliwe.

DYSBIOZA JELITOWA

Flora jelitowa zapewnia integralność i funkcjonalność błony śluzowej jelita, a także produkuje wiele enzymów trawiennych wpływając bezpośrednio na  nasz metabolizm. Zaburzenia ilościowe i jakościowe flory jelitowej prowadzą do powstania szeregu objawów w obrębie przewodu pokarmowego, a także w całym organizmie człowieka.

STAN ZAPALNY I ZABURZENIA SZCZELNOŚCI BARIERY JELITOWEJ

Rozwój stanu zapalnego błony śluzowej jelita, czy to z powodu zaburzeń flory bakteryjnej czy drażniącego działania pokarmów sprzyja jej rozszczelnieniu. Błona śluzowa jelita traci swoją integralność i funkcjonalność i przestaje spełniać funkcje bariery chroniącej przed przenikaniem  niepożądanych elementów ze światła jelita do krwi. Przenikające do krwi LPS- endotoksyny komórek bakteryjnych, są jednym z kluczowych elementów odpowiedzialnych za rozwój insulino oporności i nadwagi.

NIEDOBORY ŻYWIENIOWE

Konsekwencją zaburzeń w obrębie błony śluzowej jelit jest również nieprawidłowy transport substancji odżywczych do krwi. Powstające niedobory witamin i minerałów spowalniają  procesy metaboliczne.