KANDYDOZA PRZEWODU POKARMOWEGO

PROBLEMY ZDROWOTNE

Drożdżaki stanowią jeden ze składników fizjologicznej flory jelitowej człowieka, żyją w równowadze z bakteriami, biorą udział w trawieniu pokarmów. Problem zaczyna się wówczas, gdy w jelicie zaczyna brakować pożytecznych bakterii. Doprowadza to do zaburzenia stanu równowagi między drobnoustrojami, grzyb namnaża się w sposób niekontrolowany, tworząc ogromne kolonie. Kandydoza to ogólne określenie dla zakażeń wywołanych przez grzyby z rodzaju Candida. Gatunek , który najczęściej wywołuje kandydozę to Candida albicans. Grzyb ten potrafi wytwarzać biofilm, który stwarza bardzo dobre warunki dla jego wzrostu i przeżycia. Do zakażenia dochodzi zwykle w przypadku upośledzenia odporności i zaburzenia składu flory przewodu pokarmowego.

Należy pamiętać, że kandydoza dotyczy przede wszystkim naszego przewodu pokarmowego, a my widzimy jej zewnętrzne oznaki pod postacią grzybicy pochwy, paznokci, skóry.

Przyczyny

Kuracje antybiotykowe, inwazyjne zabiegi, immunosupresja, współczesna dieta, nadmierne spożycie cukrów, praca w wilgotnych pomieszczeniach, konserwanty w pożywieniu powodują, że dobra flora bakteryjna ginie, Candida zaczyna dominować. Przedłużona antybiotykoterapia umożliwia nadmierny wzrost drożdżaków oraz ich szerzenie się drogą krwionośną po całym organizmie.

Objawy kandydozy to:

  • wzdęcia
  • nadmierną ilość gazów
  • nudności
  • zaparcia
  • biegunki
  • osłabienie
  • zaburzenia snu
  • uczucie przewlekłego zmęczenia
  • trudności w zapamiętywaiu
  • depresja
  • stany lękowe
  • zaburzenia koncentracji
  • wahania nastroju
  • bóle głowy
  • migrena
  • bóle mięśni
  • nawracające stany zapalne dróg oddechowych
  • nawracające stany zapalne układu moczowego
  • zapalenie pochwy
  • zapalenie jajników
  • upławy
  • wyprysk w okolicy odbytu

Jeżeli dochodzi do rozwoju kandydozy należy poszukiwać zaburzeń w funkcjonowaniu układu immunologicznego i ekosystemu jelitowego. Bilans Biologiczny odgrywa tu ogromna rolę, pozwala ocenić równowagę immunologiczną, stan zapalny i zaburzenia przepuszczalności błony śluzowej jelit, a także na dokładną ilościową ocenę kolonii Candidy w kale. Odpowiednio dobrane probiotyki o działaniu przeciwgrzybiczym i przeciwzapalnym pozwalają poprawić funkcję śluzówki jelitowej, i przywracać równowagę mikroflory.